11/11/2025
Cultiu ecològic i varietats de mesclum al Mas Roig
Tordera en directe
Resum de contingut
Visita a la finca El Mas Roig, dedicada al cultiu ecològic, amb la pagesa Maria Riera, que explica com treballa, quines varietats cultiva i com comercialitza els seus productes.
Diversitat de cultius i filosofia de la finca
- La Maria aposta per cultius de temporada i per la màxima varietat possible.
- L’objectiu és poder oferir al mercat una gran diversitat de productes i no haver de comprar res fora.
- Actualment combina:
- Productes de tardor i hivern que comencen el cicle.
- Productes de final d’estiu que s’estan acabant.
"Intento tenir disponible i oferir la màxima diversitat possible i mirar de no comprar res."
Cultius als hivernacles
Amanides i arrels
- Mesclum d’amanida: feixa d’amanida de fulla tendra que es collirà molt jove per fer barreges.
- Pastanaga morada: present tant per consum com per producció de llavor.
Aromàtiques i fulles d’hivern
- Aromàtiques com:
- Alfàbrega morada
- Alfàbrega verda
- Julivert
- Eustian (aromàtica usada a Romania, similar a un api silvestre, no per menjar, sinó per aromatitzar)
- Varietat tradicional de pebrot anomenada pebrotina.
- Fulles d’hivern: espinac, enciam, bledes i remolatxa.
Fulles per a mesclums orientals i amanides variades
- Fulles tendres per amanida com:
- Mizuna
- Pak choi (patxoi)
- Ruca
- Es cullen senceres però petites per fer barreges.
- Es busca:
- Barreja de colors (verds, morats, vermells).
- Barreja de formes (punxegudes, arrodonides, dentades).
- Són fulles més nutritives que l’enciam i amb més varietat de gustos i textures.
Producció de llavors i tancament del cicle
Cultius a l’aire lliure per llavor
- Feixa amb:
- Pastanaga morada per llavor (planta biennal, donarà llavor a la primavera).
- Col kale per llavor, per incorporar als mesclums.
- La Maria intenta produir tota la llavor que necessita perquè:
- En gasta molta.
- Costa de trobar en ecològic.
- És molt cara.
Altres llavors que produeixen a la finca
- Virginia Baby.
- Cocamelón (mini cogombre rodó que sembla una oliva).
- Moltes varietats de pebrots picants:
- Ají dulce venezolano.
- Pebrot peruà.
- Pebrotina.
- Bitxo de Girona.
- També fan llavor de mongeta morada, carbasses i altres cultius.
Pèsol de Llavaneres i col·laboració amb cooperatives
- En un altre hivernacle hi troben:
- Pèsol de Llavaneres o pèsol floreta:
- Fa flor blanca (no morada).
- És un pèsol molt dolç i molt apreciat a la comarca.
- Collita prevista d’aquí un parell de mesos.
- Deixen una part de les plantes per fer llavor.
Col·laboració amb la cooperativa Rafardes
- Una part de les llavors es destina a Rafardes, cooperativa amb 25 anys d’experiència en:
- Multiplicació de llavors tradicionals.
- Recuperació de varietats abans que s’extingeixin.
- Diversos pagesos, entre ells la Maria, col·laboren multiplicant llavors per la cooperativa.
Càmera frigorífica i gestió de comandes
A la càmera frigorífica hi guarden:
- La verdura collida d’un dia per l’altre per abastir dos mercats.
- Les comandes per a Hortet, una cooperativa ecològica que comercialitza producte a l’engròs a Barcelona.
- Prestatgeries plenes amb les llavors produïdes a la finca.
Procés de preparació del mesclum i amanides
Procés abans d’envasar
- Es cullen les fulles espècie per espècie i fulla per fulla.
- Es barregen i es renten en una bassa amb aigua per evitar que es maseguin.
- Es centrifuguen.
- Es deixen a la càmera d’un dia per l’altre perquè perdi l’excés d’humitat.
Formats de venda
- Per al mercat: el mesclum es ven a granel.
- Per a Hortet: es prepara en bosses de 125 grams, etiquetades i amb traçabilitat.
- Aproximadament:
- 20% de la producció va a Hortet.
- 80% es ven als mercats.
Mercats on venen els productes
Tots són mercats de proximitat. La Maria hi assisteix a:
- Mercat de Tordera: diumenge.
- Malgrat: dijous.
- Pineda: dimecres.
- Blanes: mercat de sis dies; hi van tres dies:
- Divendres
- Dissabte
- Dilluns
Preparació de la terra en agricultura ecològica
En agricultura ecològica a la finca utilitzen principalment:
Per feixes de mesclum, pastanaga i cultius de llavor que triguen a germinar, fan la tècnica de la falsa sembra:
- Llauren el terreny.
- Fan regades petites cada dia per fer germinar les males herbes.
- Quan han germinat, les cremen.
- Després, sembren el cultiu que volen.
Així aconsegueixen:
- Donar avantatge al cultiu propi.
- Reduir la competència de les males herbes, que germinaran més tard.
Varietats destacades a la parada del mercat
La parada de la Maria és molt reconeguda per la gran varietat i originalitat:
Amanides i fulles fresques
- Mesclum.
- Ruca (a part del mesclum).
- Espinac baby.
- Creixens (típics d’hivern, força desconeguts per molta gent).
- Canonges.
Aromàtiques
- Molta varietat d’aromàtiques:
- Les pròpies de la zona (on gairebé només es consumeix julivert).
- D’altres d’arreu, que la Maria procura “tocar totes” per ampliar l’oferta.
Productes diferenciats i originals
- Borraina.
- Cols i miniverdures.
- Pebrots picants i dolços de moltes varietats, formes i colors.
Varietats de pebrots picants
La finca cultiva 9, 10 o 11 varietats diferents de pebrots, més enllà dels dos típics a Catalunya (pebrot vermell per escalivar i italià):
- Habanero: un dels més picants que existeixen.
- Guindilla.
- Pebrot de Padró: alguns piquen, alguns no.
- Pebrot peruà: molt apreciat, amb tocs afruitats, recorda fruita tropical.
- Altres varietats picants i dolces, de mides petites i formes diverses.
El producte estrella: el mesclum
El producte més important de la finca, tant per superfície conreada com per sortida al mercat, és el mesclum:
- Amanida amb 10-12 fulles diferents.
- Combina:
- Colors: verd, morat, vermell, diversos tons de verd.
- Formes: fulles arrodonides, lanceolades, punxegudes.
- Gustos: gran varietat de sabors i textures.
- Fulles molt nutritives.
- Es ven net, llest per:
- Comprar
- Emplatar
- Amanir
- Menjar
Obrim la bossa i ja està.
La conversa es tanca amb l’agraïment a la Maria i el desig que pugui seguir molts anys oferint aquesta gran diversitat de productes ecològics des del Mas Roig.
Marcadors
Introducció a la visita a El Mas Roig
Presentació de la visita a la finca El Mas Roig, dedicada al cultiu ecològic, i de la pagesa Maria Riera. S’explica que es troben als hivernacles i es planteja què hi cultiven.
Varietat de cultius de temporada
La Maria explica que cultiva el màxim de varietat possible de productes de temporada per poder oferir molta diversitat al mercat i evitar comprar productes externs. En aquest moment hi ha cultius de tardor-hivern que comencen i d’estiu que acaben, destacant una feixa d’amanida de mesclum i pastanaga morada.
Aromàtiques, fulles d’hivern i fulles per amanida
Es descriuen aromàtiques (alfàbrega morada, verda, julivert, eustian) i altres cultius com la pebrotina. També hi ha fulles d’hivern (espinac, enciam, bledes, remolatxa) i fulles orientals (mizuna, patxoi, ruca) que es destinen al mesclum. Es busca una barreja de colors, formes i major valor nutritiu que l’enciam convencional.
Cultius a l’aire lliure per obtenir llavor
Ja a l’exterior, la Maria mostra una feixa de pastanaga morada i una col kale destinades a produir llavor. Explica que produeix la seva pròpia llavor perquè en necessita molta, troba poca oferta en ecològic i és cara. Tant la pastanaga morada com la col donaran llavor a la primavera.
Gran diversitat de llavors pròpies
La Maria detalla que produeixen molta varietat i quantitat de llavors: Virginia Baby, cocamelón, diferents pebrots picants (ají dulce venezolano, peruà, pebrotina, bitxo de Girona), mongeta morada, carbassa i altres. Això reforça l’autosuficiència i la diversitat del cultiu.
Pèsol de Llavaneres i cooperació amb Rafardes
En un altre hivernacle hi ha pèsol de Llavaneres o pèsol floreta, molt dolç i apreciat, amb flor blanca. La collita serà d’aquí un parell de mesos i es deixarà part de la producció per llavor. La Maria explica que col·labora amb Rafardes, cooperativa que fa 25 anys que multiplica llavors tradicionals perquè no s’extingeixin, amb la participació de diversos pagesos.
Càmera frigorífica i cooperativa Hortet
A la càmera frigorífica es guarda verdura collida d’un dia per l’altre per abastir dos mercats, així com comandes per a Hortet, cooperativa ecològica que ven a l’engròs a Barcelona. També s’hi emmagatzemen les llavors produïdes a la finca. Es veu el procés d’embossar les amanides, que prèviament s’han collit, rentat, centrifugat i refredat.
Formats de venda i pes de cada canal
La Maria explica que el mesclum pel mercat es ven a granel i el destinat a Hortet s’envasen en bosses de 125 g amb etiquetatge i traçabilitat. Aproximadament un 20% de la producció va a Hortet i el 80% es ven als mercats. Es detallen els mercats de proximitat on assisteixen: Tordera, Malgrat, Pineda i Blanes.
Preparació del sòl i tècnica de la falsa sembra
En agricultura ecològica a la finca treballen bàsicament amb fems i aigua. Per cultius com mesclum, pastanaga i llavors que triguen a germinar, apliquen la tècnica de la falsa sembra: llauren, reguen perquè surtin les males herbes, les cremen i després sembren el cultiu desitjat, donant avantatge a les plantes conreades respecte de les males herbes.
Productes distintius a la parada del mercat
La Maria destaca les amanides com a element diferenciador: mesclum, ruca en safata, espinac baby, creixens (típics d’hivern i poc coneguts), canonges. També remarca la gran diversitat d’aromàtiques i productes diferenciats com la borraina, miniverdures i una àmplia gamma de pebrots picants i dolços de formes i colors diversos.
Varietats de pebrots picants i dolços
Es descriuen diferents pebrots picants, sovint de mida petita: habanero (molt picant), guindilla, padró (alguns piquen i altres no), pebrot peruà amb gust afruitat i altres varietats. En total cultiven entre 9 i 11 varietats de pebrot, superant amb escreix els dos tipus més habituals als mercats catalans (pebrot vermell per escalivar i italià).
El mesclum com a producte estrella i comiat
La Maria confirma que el producte estrella, tant per superfície conreada com per demanda, és el mesclum, amb 10–12 tipus de fulles de diferents colors, formes i gustos, molt nutritives i que es venen netes i llestes per menjar simplement obrint la bossa. L’entrevista es tanca amb agraïments i desig que pugui continuar molts anys oferint aquesta gran varietat de productes al Mas Roig.