Emissió en directe a diverses poblacions del Maresme (Luna Maresme, Canet, Calella, Malgrat, Tordera, Mataró, Premià de Mar, Palafolls i Sant Vicenç de Montalt).
Conducció de Marc i Sara, amb la participació de la cuinera experta Txell.
Idees clau
Impuls del producte de proximitat i l’enfocament slow food (alimentació conscient i sostenible).
Transició d’estiu a tardor: canvis d’ingredients i de colors (dels vermells/verdosos estiuencs als ocres/marrons tardorencs).
Dues amanides de temporada, versàtils per a esmorzar, dinar o sopar.
Recepta 1: Amanida de tomàquet, alvocat i kèfir de cabra
Ingredients: kèfir de cabra, tomàquets de colors (groc i vermell), alvocat, fulles d’alfàbrega, AOVE, sal marina en escates, pebre negre, vinagre de poma sense sulfits i pols de fruits secs (pipes de carbassa i gira-sol torrades i mòltes).
Elaboració: netejar i tallar; afegir vinagre per evitar l’oxidació de l’alvocat; barrejar amb oli, sal, pebre i pols de fruits secs; decorar amb més pols per sobre. Plat senzill, elegant i molt saborós.
Punt nutricional: el tomàquet és una solanàcia (com albergínia i patata); a l’hivern pot resultar més proinflamatori en algunes persones.
"Una amanida per la nit sempre va bé."
Amanida a la nit: mite desmentit
Mite: menjar amanida a la nit és "dolent" per la digestió.
Recomanació: optar per sopars lleugers; l’amanida és adequada i refrescant. Evitar salses pesades i, si cal, completar amb carbohidrats (p. ex., galetes casolanes en receptes futures).
"Senzillesa i pot ser un plat espectacular."
Recepta 2: Carpaccio de figues amb verds, formatge fresc i ametlles
Ingredients: figues ben madures, ruca o enciam, formatge fresc, tomàquets cherry de colors, ametlles torrades (amb un punt de sal), AOVE, sal en escates i pols de fruits secs.
Elaboració: pelar i aixafar les figues per fer-ne un carpaccio; muntar un coixí de verds + formatge; disposar el carpaccio de figues a sobre; afegir tomàquets, ametlles i pols de fruits secs; amanir amb AOVE i un toc de sal en escates per potenciar el contrast dolç-salat.
Temporada: època òptima de figues (esmentada la recollida a Aitona).
Presentació i educació alimentària
Importància de la presentació visual per estimular la gana i involucrar la canalla a cuinar i menjar verdures, fruites, espècies i fruits secs.
Evitar salses comercials (maionesa, ketchup, mostassa); es faran versions casolanes en sessions futures.
Missatge final
Apostar per proximitat, estacionalitat i senzillesa per aconseguir plats saludables, equilibrats i molt atractius.