"El Muntatobé, descobrint què hi ha darrere dels treballs de recerca dels joves de Tordera."
Programa dedicat al treball de recerca de Laura Vallmanya i Planes sobre l’impacte del sucre en sang i com l’alimentació, l’exercici i l’etiquetatge condicionen la nostra salut. Acompanyada del locutor Arnau, la conversa desgrana conceptes bàsics de nutrició, detalla l’experiment amb dues persones (sedentària vs. esportista) i ofereix conclusions pràctiques.
• Carbohidrats (pasta, arròs) • Proteïnes (ous, carn, peix) • Greixos saludables (alvocat, oli d’oliva) • Vitamines i minerals imprescindibles en petites dosis
• Índex glucèmic (velocitat amb què un aliment puja la glucèmia) • Càrrega glucèmica (quantitat total d’hidrats absorbibles) • Factors que alteren l’índex: cocció, fibra, consistència
• Diabetis (tipus 1 vs. tipus 2) • Obesitat i sedentarisme creixent • Hipertensió i dislipèmies (colesterol alterat) • Dependència/desig de sucre, càries, insomni
• Piràmide clàssica → Piràmide australiana → Plat de Harvard • Guia «Petits canvis per menjar millor» (Generalitat): - Més fruita, hortalisses i llegums - Substituir refinats per integrals - Aigua en lloc de refrescos
• Miguel (esportista) • Jordi (sedentari)
• 3 setmanes totals amb fase basal + dieta hipoglúcidica (baixa en sucres) + hiperglúcidica (alta en sucres) • Mateixos horaris d’àpats i aliments; només varien quantitats segons activitat física • Mesura de glucosa amb glucòmetre abans i després de cada àpat (0’ – 30’ – 2 h)
• Pa d’espelta, llegums, quinoa, fruits secs • Eliminació d’edulcorants i sucres afegits
• Arròs blanc, bagels, suc de taronja, mel, panses • Objectiu: augmentar carbohidrats sense recórrer a processats rics en greixos trans
• Llistes curtes = millor qualitat • Sinònims de sucre camuflats
• L’esport redueix la glucèmia postprandial: Miguel va mostrar pics més baixos que Jordi • Dieta alta en sucres eleva de forma sostinguda la glucosa en sang • Recomanació professional: prova d’hemoglobina glicosilada per avaluar risc metabòlic
• Equilibri i varietat d’aliments abans que restriccions extremes • Integrar activitat física regular per millorar el control de sucre • Llegir etiquetes: menys ingredients, menys sorpreses