Resuming podcast
La tarda és... Munta-t'ho bé del 4/8/2025
04/08/2025

AI Nutrició, sucre i salut: impacte metabòlic, piràmides dietètiques i recerca aplicada a Ràdio Tordera

La tarda és... Munta-t'ho bé

AI

Introducció

"El Muntatobé, descobrint què hi ha darrere dels treballs de recerca dels joves de Tordera."

Programa dedicat al treball de recerca de Laura Vallmanya i Planes sobre l’impacte del sucre en sang i com l’alimentació, l’exercici i l’etiquetatge condicionen la nostra salut. Acompanyada del locutor Arnau, la conversa desgrana conceptes bàsics de nutrició, detalla l’experiment amb dues persones (sedentària vs. esportista) i ofereix conclusions pràctiques.


1. Fonaments de nutrició

Macronutrients vs. micronutrients

Carbohidrats (pasta, arròs) • Proteïnes (ous, carn, peix) • Greixos saludables (alvocat, oli d’oliva) • Vitamines i minerals imprescindibles en petites dosis

Metabolisme del sucre

• Índex glucèmic (velocitat amb què un aliment puja la glucèmia) • Càrrega glucèmica (quantitat total d’hidrats absorbibles) • Factors que alteren l’índex: cocció, fibra, consistència


2. Conseqüències de l’excés de sucre

Diabetis (tipus 1 vs. tipus 2) • Obesitat i sedentarisme creixent • Hipertensió i dislipèmies (colesterol alterat) • Dependència/desig de sucre, càries, insomni


3. Guies dietètiques actuals

Evolució dels models

• Piràmide clàssica → Piràmide australiana → Plat de Harvard • Guia «Petits canvis per menjar millor» (Generalitat): - Més fruita, hortalisses i llegums - Substituir refinats per integrals - Aigua en lloc de refrescos


4. Disseny de l’estudi de Laura

Participants

Miguel (esportista) • Jordi (sedentari)

Metodologia

• 3 setmanes totals amb fase basal + dieta hipoglúcidica (baixa en sucres) + hiperglúcidica (alta en sucres) • Mateixos horaris d’àpats i aliments; només varien quantitats segons activitat física • Mesura de glucosa amb glucòmetre abans i després de cada àpat (0’ – 30’ – 2 h)


5. Selecció d’aliments i etiquetatge

Dieta hipoglúcidica

• Pa d’espelta, llegums, quinoa, fruits secs • Eliminació d’edulcorants i sucres afegits

Dieta hiperglúcidica (saludable!)

• Arròs blanc, bagels, suc de taronja, mel, panses • Objectiu: augmentar carbohidrats sense recórrer a processats rics en greixos trans

Lectura d’etiquetes

• Llistes curtes = millor qualitat • Sinònims de sucre camuflats


6. Resultats clau

• L’esport redueix la glucèmia postprandial: Miguel va mostrar pics més baixos que Jordi • Dieta alta en sucres eleva de forma sostinguda la glucosa en sang • Recomanació professional: prova d’hemoglobina glicosilada per avaluar risc metabòlic


7. Conclusions pràctiques

Equilibri i varietat d’aliments abans que restriccions extremes • Integrar activitat física regular per millorar el control de sucre • Llegir etiquetes: menys ingredients, menys sorpreses


Proper programa: Laura tornarà per aprofundir en més aspectes de nutrició.

Marcadors

Promo i presentació del programa
Compartir

Anuncis de la franja horària i invitació a escoltar El Muntatobé.

Benvinguda i plantejament del treball "Boom, quin impacte!"
Compartir

Arnau saluda Laura; expliquen que el treball investiga la relació entre dieta, exercici i nivells de sucre.

Conceptes bàsics de nutrició
Compartir

Definició de nutrició, macronutrients, micronutrients i la seva funció energètica.

Metabolisme del sucre i índex glucèmic
Compartir

Diferència sucres simples/complexos, factors que alteren l'absorció i paper de la fibra.

Patologies associades a l'excés de sucre
Compartir

Diabetis tipus 1 i 2, obesitat, hipertensió, dislipèmia, càries i insomni.

Pausa publicitària estiuenca
Compartir

Espai d'anuncis de Ràdio Tordera i comerços locals.

Guies dietètiques i models alimentaris
Compartir

Piràmide tradicional, piràmide australiana, Plat de Harvard i campanya «Petits canvis per menjar millor».

Disseny experimental i dietes aplicades
Compartir

Selecció d'individus, càlcul de calories, horaris i elaboració de dietes hipoglúcidica vs. hiperglúcidica.

Selecció d'aliments i lectura d'etiquetes
Compartir

Anàlisi de cereals, llegums, proteïnes, làctics, greixos i recomanacions sobre etiquetatge alimentari.

Detall de la dieta hiperglúcidica saludable
Compartir

Com augmentar carbohidrats prioritzant aliments poc processats i fonts de qualitat.

Resultats i conclusions de l'estudi
Compartir

L'exercici física redueix la glucèmia; dieta alta en sucres l'eleva; recomanació de proves addicionals.

Tancament del programa i anuncis finals
Compartir

Comiat, invitació a propera sessió amb Laura i espots publicitaris.