Resuming podcast
Ara i aquí del 10/12/2025
10/12/2025

AI Cinema, escudella solidària i salut natural

Ara i aquí

AI

Bloc 1 · Identitat, llengua i tradicions (0–190)

Contingut principal:

• El programa comença amb una tertúlia sobre immigració, llengua i respecte a la cultura catalana. Es critica la generalització sobre la delinqüència dels nouvinguts i es defensa que només és «un tant per cent molt petit».

• Diverses veus remarquen que no es pot generalitzar i que cal, sobretot, començar per nosaltres mateixos: si la societat catalana no respecta les pròpies tradicions, és difícil exigir-ho als qui venen de fora.

• Es posa com a exemple la substitució de tradicions com Reis per Halloween o el Pare Noel a les escoles, i es lamenta que festes com Reis de l’Orient «s’estan perdent».

«Som els primers nosaltres que no respectem la nostra cultura i les nostres tradicions.»

• També es denuncia que hi ha persones que fa dècades que viuen a Catalunya i encara no fan servir el català en situacions quotidianes, viscut com una manca de respecte.

• El bloc es tanca amb un to més festiu: es desitja Bon Nadal, es reivindiquen els torrons i les tradicions i s’acomiaden els tertulians cridant: «Visca Catalunya! Visca les tradicions!»


Bloc 2 · Butlletí informatiu i agenda local (191–480)

Actualitat general i del país

• Es llegeix un butlletí de notícies: - Els ramaders alerten de l’impacte de la crisi porcina i reclamen estabilitat. - La Generalitat ordena l’ús de mascareta a CAPs, ambulatoris i residències per l’augment de virus respiratoris. - Es menciona la Premi Nobel de la Pau Maria Corina Machado, que no recollirà el guardó a Oslo.

• Un productor de Can Carquetes de Tordera explica amb detall la situació del sector porcí: el preu del porc (1,30–1,35 €/kg) fa que es perdin «30 o 40 euros per porc».

Notícies locals i serveis

• S’anuncia que la Fira de Nadal de Tordera estrena ubicació i amplia format el cap de setmana 13–14 de desembre.

Ràdio Tordera organitza una escudellada solidària per la Marató de TV3.

• S’informa de: - Farmàcia de guàrdia al veïnat de Sant Andreu.
- Servei de recollida de poda i voluminosos a urbanitzacions (trucada prèvia). - Previsió meteorològica: dia estable, màxima de 16 °C. - Una defunció i l’horari de la cerimònia al Tanatori de Tordera.

Efemèrides i hemeroteca

• Es recorden sants del dia, el Dia dels Drets Humans i aniversaris diversos.

• A l’hemeroteca local: - Fa un any: xerrada sobre dol i Nadal organitzada per la Corporació de Salut. - Fa cinc anys: aglomeracions i incivisme al Montnegre per restriccions. - Fa deu anys: debat sobre concert econòmic per tenir més recursos per a pagesos i ramaders a Tordera.


Bloc 3 · Recomanacions de cinema i sèries (sofà, manta i plataforma) (568–1375)

La secció “Ara i aquí” a Ràdio Tordera amb Dani Pérez se centra en recomanacions audiovisuals pensades per a dies de sofà i manta.

Conversa sobre l’experiència al cinema

• Parlen de les butaques que es mouen en alguns cinemes (per exemple, «els Llamas») i comparen amb sales de París i Roma amb efectes especials que fan més immersiva l’experiència.

1. “El juego de Grace Darling” – Miniserie (Netflix)

• Miniserie disponible a Netflix relacionada amb el tema Ouija.

• Trama: desaparició d’una noia de 14 anys i, anys després, un cas semblant inicia la trama principal.

Tonalitat: entreteniment lleuger, ideal per «passar l’estona un diumenge». No pretén profunditat, sinó distracció.

2. “Cumbres Borrascosas” – Nova adaptació al cinema

• Nova versió del clàssic d’Emily Brontë, amb Margot Robbie i Jacob Elordi.

• El Dani subratlla: - Història de passions intenses i destructives.
- El context social i econòmic: els diners determinen els matrimonis i opcions vitals. - Gran cura en música, ambientació, decorats i direcció artística.

• Destaca la directora Emerald Fennell i un equip que barreja “gent de l’antiga escola” amb creatius nous, capaços de donar nova vida a un clàssic.

• Es fa sonar el tràiler en castellà, que permet captar el to romàntic i tràgic de la història.

3. “Hamnet” – Cinema d’època i Oscars (sobretot ella)

• Pel·lícula d’època titulada Hamnet (relacionada amb William Shakespeare), que el crític veu clara candidata als Oscars.

• Protagonitzada per Jessie Buckley i Paul Mescal.

• Trama: se centra en Agnes, la dona de Shakespeare, que intenta superar la mort del seu fill mentre l’autor escriu la seva gran obra.

• Combina drama humà, emoció intensa i un punt de fantasia, amb una posada en escena molt cuidada.

• El Dani remarca que a festivals ha captivat sobretot el paper d’ella, mentre que el personatge de Paul Mescal és més contingut però «desgarrador».

• Es llegeix el tràiler (en castellà), amb fragments que destaquen: - El do intuïtiu de les dones de la família.
- Els somnis dels fills i la pèrdua.
- La lluita interna de Shakespeare entre el món real i el món de la seva obra.

• Reflexió generacional: moltes produccions actuals busquen reconnectar amb els anys 80 (bicicletes, compartir, menys tecnologia) i també recuperar clàssics literaris i cinematogràfics com a via d’escapament en un món complex.

4. “Vicios ocultos” – Sèrie lleugera i tafanera (Apple TV / Movistar Plus)

• Sèrie còmico-thriller de 9 capítols curts.

• Protagonitzada per Jon Hamm (conegut per Mad Men), que aquí explota la seva vis còmica.

• Sinopsi: - Un home que «ho té tot» és acomiadat, es divorcia i cau en l’avorriment en un barri ric de Vermont.
- Descobreix que els seus veïns aparentment perfectes amaguen «vicis ocults» i potencials perills.

• To de la sèrie: barreja misteri, crítica social i molt d’humor, ideal per a qui gaudeix del «xisme» i de mirar què s’amaga darrere de les façanes impecables.

• Disponible a Apple TV i també a Movistar Plus.

• El Dani recomana la sèrie «al 100%» per riure i desconnectar.

• La secció tanca amb consells per les festes: avançar els regals de Nadal i «fer una mica de dieta» abans dels àpats festius, perquè «el que vindrà després serà una talla més».


Bloc 4 · Escudellada solidària per la Marató i recepta d’ànec amb salsafins (1503–2278)

Escudellada solidària a la Plaça de l’Església

• La Rosa entrevista la Joana, cuinera habitual del programa, que s’ha «llançat» a organitzar una escudellada solidària per la Marató de TV3, promoguda per Ràdio Tordera.

• L’escudellada es farà a la Plaça de l’Església; es convida tothom a venir amb: - Cullera pròpia
- Tassa o bol

Tota la recaptació es destinarà íntegrament a la Marató.

• Les entitats i comerços de Tordera hi col·laboren cedint productes: s’esmenten establiments com Can Felip, Carles Torra i l’Agrària Tordera (el tradicional “Sindicat”).

• El programa “Ara i aquí” es farà aquell dia en directe des de la plaça, convertint-ho en una festa popular amb molt d’enrenou.

Recepta: ànec amb salsafins (o bolets)

La Joana comparteix un plat festiu de Nadal o Reis: ànec amb salsafins (o bolets), pensat per a 8–10 persones.

Preparació dels salsafins

• El salsafí és una arrel semblant a una pastanaga, actualment en temporada (novembre-desembre).

• Passos: - Tallar la part superior (on hi havia les fulles). - Pelar-lo amb un pelador o un ganivet «del revés», per treure només la pell fina. - Bullir-lo en aigua amb sal uns 15 minuts. - Escórrer, enfarinar i fregir abans d’afegir a la cassola.

Ingredients bàsics de l’ànec

• 1 ànec gros (es talla en 8 parts; en coure’s s’encongeix).
• 250 g de ceba per al sofregit.
• 6–8 cullerades de tomàquet natural triturat.
• 1 bon got de vi ranci.
Safrà, pebre vermell dolç.
• 1 cabeça d’all.
Llorer, un tros de canyella en branca, pebre, oli i sal.
Farina per espessir el suc.

Picada

• 20–30 ametlles.
• 3 grans d’all.
Pinyons.
• 1 galeta.
Julivert.
• Un polsim de xocolata negra.

Tot es tritura ben fi (morter o túrmix) i s’afegeix al guisat al final.

Tècnica de cocció: a l’olla per treure la grassa

• La Joana explica que segueix la recepta de la mare i l’àvia i cuina l’ànec a l’olla, no pas al forn, perquè així es pot retirar pràcticament tota la grassa.

Passos generals:

  1. Trossejar l’ànec, salar i empebrar.
  2. Fer un sofregit de ceba i tomàquet a l’olla.
  3. Afegir-hi l’ànec en fred, vi ranci, pebre vermell i safrà, donar unes voltes.
  4. Tapar i cobrir amb aigua fins a la tapadora, deixant que vagi covant a foc suau.
  5. Després d’uns 60 minuts, l’ànec haurà deixat molta grassa: decantar l’olla i retirar-ne la major part amb una cullera.
  6. Afegir la picada i una mica més d’aigua calenta (millor quedar curt i afegir-ne que no pas que quedi massa aigualit).
  7. Deixar coure uns 45 minuts més fins que sigui ben tou.
  8. Deixar reposar dins la mateixa olla unes hores o fins l’endemà perquè es barregin bé els gustos.
  9. Passar-ho a una cassola per servir i afegir-hi els salsafins fregits (o bolets, si es prefereix). Si és el mateix dia, es deixen fer una mica de xup-xup; si és de vigília, es poden posar per sobre i escalfar abans de servir.

Consells pràctics

Reposar els guisats: la Joana insisteix que els plats de cullera i cassola són millors d’un dia per l’altre.

• Per molta gent, es pot barrejar una mica de pollastre de pagès amb l’ànec (especialment cuixes, molt apreciades pels nens) o afegir botifarra crua i mandonguilles a la mateixa salsa.

• Es recomana una olla gran (uns 10 litres) per coure-hi còmodament l’ànec.

• També es pot fer rostit a la cassola seguint una tècnica similar, però la Joana prefereix l’olla per controlar millor la grassa.

• Per bolets en conserva: sempre esbandir-los per eliminar el líquid de conserva abans d’afegir-los al plat.


Bloc 5 · Salut integrativa i depuració d’hivern amb Marina Salamartí (2498–final)

La darrera part del programa és una entrevista amb Marina Salamartí, professional de dietètica, nutrició i naturopatia, que treballa a consulta a Tordera i un dia a la setmana al centre mèdic Illa de Salut a Blanes.

En què consisteix la seva consulta

• Amb cada pacient fa una anamnesi completa: entrevista inicial on es recullen objectius, símptomes, estil de vida i necessitats.

• S’adreça a totes les edats, dels 6 anys fins a la vellesa, i motius molt variats: - Fertilitat i lactància.
- Patologies concretes o malestars digestius.
- Pèrdua o guany de pes.
- Preparació física per oposicions.
- Suport en canvis vitals, estrès, etc.

• El tractament s’adapta i evoluciona: sovint, en resoldre una simptomatologia, n’apareix una altra o canvien les necessitats al llarg de l’any.

Quan té sentit depurar i quan no

• Marina presenta una “depuració de tardor-hivern” de 4 dies, pensada per després de les festes de Nadal.

• Aclareix que no sempre és bo depurar: - Si el sistema immunitari està baix (grip, refredat fort), cal reforçar-lo, no debilitar-lo amb una depuració.
- Abans de depurar, cal valorar analítiques, palpar punts del sistema limfàtic i avaluar el fetge, el gran filtre de l’organisme.

• Depurar vol dir eliminar toxines i líquids, però només és adequat si el cos té prou força.

• S’oposa al reflex automàtic de «tallar» diarrees o vòmits lleus: sovint són mecanismes naturals de neteja (igual que la febre en infants), i abans d’anar al fàrmac es poden provar banys, cataplasmes o remeis naturals.

• Exemples de remei natural: perles d’oli d’orenga per a una grip intestinal lleu, aprofitant el seu efecte antisèptic i antifúngic.

Condicions per fer la depuració

• És una depuració de 4 dies, que no s’ha de fer en moments d’esforç intens (no compatible amb maratons ni entrenaments molt exigents).

• És possible fer activitats lleugeres (una classe de iogues, anar a comprar, tasques domèstiques), però cal reduir el ritme, baixar «el to de l’energia».

Estructura de la depuració (4 dies)

Norma general: entre àpats sòlids, es beuen caldos de verdures, infusions i aigua; el cos rep menjar, però amb una càrrega digestiva reduïda.

Dia 1

Al llevar-se: - Got d’aigua amb rodanxes de pomelo o mitja llimona espremuda.
- Una mica de pa de sègol o d’espelta amb alvocat, llima o llimona i pebre recent molt.

Entre esmorzar i dinar: - Líquids: caldos de verdures, infusions i tes. - Es recomana el fonoll (planta carminativa que ajuda a eliminar gasos, desinflamar i reforçar el sistema immunitari amb efecte antifúngic).

Dinar: - Crema d’espinacs amb llavors de canyamó. Si no se’n té, es poden substituir per llavors de carbassa o gira-sol, riques en omega-3.

Sopar: - Pollastre a la planxa.
- Fulla verda amarga (rúcula, endívies, canonges, escarola) per estimular el fetge.
- Verdures cuites, combinant cru i cuit.

Dia 2

Al llevar-se: - Iogurt grec amb flocs de civada, magrana (potent antioxidant de temporada) i llavors de xia hidratades prèviament (aporten omega-3 i ajuden a reduir colesterol i triglicèrids).

La resta del dia: - Base de líquids com al dia 1.

Sopar: - Truita de 2 ous (codi 0 o 1; o ous de gallines pròpies) amb espàrrecs verds i xampinyons frescos.

Dia 3

Tot el dia (fins al vespre): - Exclusivament caldo d’hivern de: - Carcassa i ossos de pollastre.
- Verdures de fulla verda, nap, i fins i tot fulles de pastanaga.
- La clorofil·la i els vegetals verds oxigenen a nivell cel·lular i remineralitzen.

Sopar: - Wok de verdures de temporada amb una mica de peix (blanc o blau) i sèsam.
- Fideus d’arròs; si no es coneixen o no se’n tenen, es poden substituir per arròs basmàtic (gra llarg, índex glucèmic més baix).

Dia 4

Al llevar-se: - Batut amb: - 1 plàtan.
- Un grapat d’espinacs.
- 1 dàtil.
- 1 culleradeta de cacau pur.
- 1 culleradeta de canyella.
- 1 got de llet d’ametlles.

• Marina remarcar que, tot i incloure espinacs, “té gust de plàtan” i que fins i tot els nens petits se’l prenen sense notar-hi el verd.

Sopar de cloenda: - Quinoa amb verdures, per exemple: quinoa amb porro i pastanaga.

Què passa al cos durant la depuració?

Oxigenació cel·lular i descans digestiu: en reduir la càrrega alimentària, el sistema digestiu descansa i es reequilibra.

Regulació del trànsit intestinal: és habitual anar més de ventre o que s’ajusti el ritme.

Neteja del fetge i eliminació de líquids interns mitjançant suor i orina.

• Poden aparèixer símptomes de neteja: granets, mal de cap, canvis en l’olor de l’orina o més freqüència al lavabo.

• Després de les festes, aquesta pauta pot ser útil entre els dies 2 i 5 de gener, per compensar excessos.

• Marina desaconsella fer depuracions només a base de líquids: prefereix combinar-les sempre amb aliments sòlids ben triats.

Durada dels efectes i seguiment

• La durada de la «neteja interna» del fetge i ronyons varia molt entre persones: alguns depuren durant dues setmanes després d’acabar; d’altres necessiten repetir depuracions més sovint.

• No hi ha fórmula matemàtica; cal fer visites de control i ajustar el pla.

• Marina anima els seus pacients a comunicar-se per WhatsApp entre visites per anar ajustant i resoldre dubtes en temps real, sense esperar la propera sessió.

Massatges depuratius i drenatge limfàtic

• Es parla del massatge depuratiu o drenatge limfàtic: - Mobilitza líquids interns, lipòcits (cèl·lules de greix) i ajuda amb la retenció de líquids i la cel·lulitis.
- Redueix inflamacions i edemes per estancament de líquids.

• No substitueix la depuració alimentària, sinó que la complementa: la combinació d’alimentació depurativa + drenatge limfàtic és molt més potent que cadascun per separat.

• Marina explica que gaudeix molt fent aquests massatges, i que observa canvis visibles en l’expressió de les persones abans i després.

• Recorda que en alguns països el massatge forma part de les prescripcions mèdiques habituals abans de recórrer directament a fàrmacs.

Filosofia de salut i hàbits

• Més enllà de la dieta, Marina defensa una visió integral de la salut:

  • Dormir bé.
  • Bona hidratació.
  • Massatges, meditació i estiraments.
  • Menjar aliments vius i naturals, aprofitant fulles verdes i parts que sovint es llencen.

• Critica la tendència de centrar-se en productes «light, 0%, sense gluten» i ultraelaborats, que debiliten el sistema immunitari i «embruten» l’organisme, en lloc de valorar els productes frescos de pagès i ramaders locals.

• Compara la cura del cos amb la d’un terreny agrari: si no es fertilitza bé (amb nutrients reals), per molt que sembrem no recollirem un bon fruit.

• Tanca amb la idea de fer “una mica de tot i molt de res”, equilibri atribuït a la saviesa del seu avi.


Síntesi de l’episodi

L’episodi d’“Ara i aquí” combina reflexió social i identitària, informació local i nacional, recomanacions culturals i contingut pràctic sobre cuina i salut.

• Al principi, el debat gira al voltant de la integració, la llengua catalana i la preservació de les tradicions (Reis, Nadal) davant l’hegemonia de festes importades i el paper de les escoles.

• El butlletí informatiu connecta la realitat de Tordera amb el context català i internacional: crisi porcina, mesures sanitàries, Fira de Nadal, Marató de TV3 i actors locals com els ramaders.

• La secció de cinema i sèries ofereix propostes per a l’oci d’hivern: miniseries lleugeres, grans adaptacions literàries amb aspiracions als Oscars i comèdies de misteri que conviden a la tafaneria.

• A nivell gastronòmic i comunitari, destaca la gran escudellada solidària a la Plaça de l’Església i la recepta tradicional d’ànec amb salsafins, que posa en valor la cuina de cassola i la transmissió intergeneracional.

• Finalment, la conversa amb Marina Salamartí aporta una mirada integrativa de la salut, amb una proposta concreta de depuració d’hivern, consells per escoltar el cos, i l’ús combinat de nutrició, remeis naturals i massatge per cuidar-se de manera global.

Marcadors